NON-SPEAKING JOY

My greatest day since being able to communicate, was SpellX 2020.

I have always dreamed of making my words be heard over the world so that people can hear what I have to say about my most beautiful words and the way my body and my disruptive ways are my prison. My words are now set free to fly all over the world. To explain how that makes me feel, is like trying to put spilled water in a glass with only one  finger to help: it is impossible!

 I am overjoyed. 

I am not only happy for myself, but also for ALL the other presenters and also for Stephanie and Zekwande, my friends from South Africa, who were such great hosts. 

My  moment of greatest joy was when I saw someone  commenting on my presentation that my words is the reason why they will keep on fighting for all non-speakers to be heard. That is all that I want to do. I want other non-speakers to have the same privilege I  have.

To be able to communicate,  is the most important thing in life. Without communication, I had no hope, no joy, no life.

Thank you to I-ASC, the sponsors and every one who made this event possible.

Non – speaking joy 

My silence 
 No speaking
 No communication
 No sharing opinions
 No requests
 No “ I love you”s
 No “please” and “ thank you” s
is not me 

My body, 
 Perfect and beautiful
 Unreliable
 Uncooperative
 Stupid
 Aggressive
is not me

My disruptive ways
 Pulling
 Pushing
 Noises
 Socially unacceptable behaviour
is not me

My words 
are who I am 
 
My words
 My heart
 My soul
 My life
 My love 
 
 My faithful companions
 My long hidden treasure
 My reason not to give up
My most greatest joy 
 
I love my words
I love sharing my words
I love bringing hope to others with my words
I love loving my family and friends with my words
  
I love studying 
 because of my words
I love saying what I feel
 because of my words
I love being noticed 
 because of my words
I love making my biggest dreams come true 
 because of my words 
 
My words 
are who I am
  
Listen to my words,
Do not look at 
 my silence, 
 my body or 
 my disruptive ways
  
MY WORDS ARE WHO I AM
  
MY WORDS 
ARE WHO I AM 

This is the original version of the poem ” Non-speaking joy” written by Nicolaas Paulsen for and presented at SpellX 2020.


5 thoughts on “NON-SPEAKING JOY

 1. Nicholas ek admireer jou.
  Jy is n voorbeeld vir miljoene mense.
  N vegter
  N doelgerigte ambisieuse jongman.

  Ek weet net:
  Dit wie en wat jy is, is vanaf ons Hemelse Vader.
  Hy het vir jou geseen met n Godgegewe gawe om met jou wyse van kommunikasie, ander mense te kan aanraak.

  Maar ook mense se harte aan te raak.

  Jys fenominaal my seun.
  Ek loof en prys my Jesus Christus vir wat Hy my wys deur jou.

  Sukses vir jou.
  Voorspoed
  Sprei jou vlerke na hoer hoogtes.

  Jy is wie jy is!!!
  Pragtig!!
  N koningskind!

  Liefde tannie Michele Holhoed

  Like

 2. So trots op jou Nicolaas! Dit was so ‘n inspirase om jou Saterdagaand op die Spell-x te sien. Jou woorde is kragtig en ek is saam met jou so bly dat dit nou daar buite is vir die hele wereld om te sien. Hou so aan!

  Like

 3. Wow, that is so beautiful Nicolaas! My son and I are also working together to give him his voice. He is 14 just like you. Thank you for your advocacy. Nobody should ever be without a means to communicate. More power to you!

  Like

 4. Wow Nicolaas jy verbaas my elke keer .!!Ek is so dankbaar dat ek kon paaie kruis met jou.Ek het so baie by jou geleer oor outisme.En nou hierdie mooi gevoelvolle gedig!Jy beskryf so raak hoe jy die vaardigheid om te kommunikeer beleef.Die mooiste is dat jy hierdie diep begeerte om te kan kommunikeer vir al jou maats “met die stilstemme” wens.Doen so voort seun!Ek salueer jou en jou ma wat jou so mooi bly ondersteun.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: